Джанина Гаванкар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джанина Гаванкар
РоденаДжанина Зайън Гаванкар
29 ноември 1980 г. (43 г.)
Активност2001 -
Значими ролиЕва „Папи“ Торез (Ел Връзки)
Уебсайтjaninagavankar.com
Джанина Гаванкар в Общомедия

Джанина Зайън Гаванкар (на английски: Janina Zione Gavankar) е американска актриса и музикант от индийски и холандски произход. Известна е с ролята си на Ева „Папи“ Торез в канадско-американския драматичен сериал „Ел Връзки“. Тя има степен по актьорско майсторство за театър от Илинойския университет в Чикаго[1][2], но освен това има музикално образование като певица, пианист и перкусионист за оркестър.[3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гаванкар е родена на 29 ноември 1980 г. в Джолиет, Илинойс в семейството на Пийт и Мохра Гаванкар. Баба ѝ по майчина линия е холандка, а дядо ѝ индиец.[4]

Тя е свирила в групата Ендера, която е имала договор с Юнивърсъл Рекърдс. Има записана съвместната песен „Tell Me What“ в колаборация с Пратиче Мохаптара, Наврааз и Дийп. Отделно има няколко лицензирани на нейно име композиции за филмова музика и също така е свирила на маримба в няколко саундтрака.

Гаванкар е известна най-вече с ролята си на Папи, свръхсексуална лесбийка в ЛГБТ драма сериала „Ел Връзки“. Тя е известна и с образа си на Мис Дюи, персонифицирана търсачка на Майкрософт, която коментира отделните търсения на потребителите, които я ползват. Гаванкар е участвала в театрални постановки, реклами, независимо кино и късометражни филмови продукции. Отделно от това тя е участвала във филма „Бръснарницата“ и продължението му „Бръснарницата 2: Отново в бизнеса“. Има епизодични роли в сериали като „Анатомията на Грей“, „Дневниците на вампира“, „Старгейт Атлантис“, „The Cleaner“ и „Dollhouse“.

Участвала е във видеоклипа на американската група Recliner „Float Away“, както и във видео на групата Darunam.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Swartz, Shauna. Interview With The L Word's Janina Gavankar // AfterEllen.com. Viacom International Inc., January 4, 2007. Архивиран от оригинала на May 12, 2007. Посетен на May 21, 2007.
  2. Recent Grads Find Success // UIC Alumni. September–October 2004. Посетен на November 10, 2006.
  3. Nguyen, Bernie. Ask Janina // Nirali Magazine. November 6, 2006. с. Arts. Архивиран от оригинала на 2007-01-22. Посетен на January 28, 2007.
  4. Khan, Natasha. Janina Gavankar profile // SAPNA Magazine. с. Arts + Entertainment. Архивиран от оригинала на January 1, 2016. Посетен на January 3, 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]