„Истинска кръв“ - Александър Скарсгард

Звездата от поредицата „Истинска кръв“ - Александър Скарсгард, откровено за секса и вампирите.

 

Александър Скарсгард все още не е в почетните 50 на Холивуд, но пък върви по най-прекия път, за да се превърне в абсолютна звезда.
Шведът добива световна популярност благодарение на ролята на вампира Ерик Нортмън в оригиналната продукция на HBO „Истинска кръв”. Поредицата  се  превръща в най-гледаното шоу в историята на  HBO след „Семейство Сопрано“. Александър изпълнява главна роля  и в друг сериал на HBO - „Поколение на убийци”. Участвал е във филми като „Зулендър” и клипа на Лейди ГаГа „Paparazzi”. Също така е режисьор на лентата „To Kill a Child”, която спечели голямата награда на Датския филмов фестивал. В момента  снима военната драма Battelship, в която участват още Лиам Нийсън, Тейлър Кич и Риана, а много скоро ще започне работа и по четвъртия сезон на „Истинска кръв“.

 


Манията по поредицата, както и по самия швед, взима застрашителни размери. Вече има основано фенско движение, което нарича себе си скарсгардианци. „Извънземните“ почитатели се занимават основно с това  да боготворят тялото, духа му и  неговия интелект и да творят злостни коментари за всяка дръзнала да се сближи с него жена.
Блондинът, когото наричат шведския Брад Пит, оглавява пет години скандинавските класации  за  най-сексапилен мъж. А преди повече от година, след Евън Рейчъл Ууд( б.а. бившето гадже на Мерилин Менсън), втората холивудска актриса, която лично се убеди в достойнствата му, бе Кейт Босуърт. Двамата се запознават на снимачната площадка на трилъра Straw Dogs. Бившата приятелка на Орландо Блум и Скарсгард упорито крият отношенията си от папараци и любопитни журналисти. Преди няколко месеца стана известна и причината – Кейт иска Алекс да се ожени за нея. Заплашила дори, че ще го изостави, ако това не се случи в очакваните срокове. Нетърпението на Кейт е обяснимо. Към  „вампира“ вече има огромен интерес, както дамски, така и режисьорски. Обещаваща партия е, още повече, че упорито пази личния си живот и своето семейство от  хищната холивудска машина. Но пък тази скандинавска дистанцираност още повече провокира апетита. Ще успее ли вампирът да устои на върколаците от Меката на киното? Поне засега дава силен отпор, като заявява, че не мечтае да спечели Оскар. „Да си поставиш такава цел значи да вървиш в погрешна посока“, самоуверен е Александър Скарсгард.  
Вижте какво още сподели  „вампирът“ в ексклузивно интервю за Story.

 

Защо „Истинска кръв“ се харесва толкова много?

Скарсгард: Напоследък хората си падат много по странни, необичайни неща. Сексът и насилието излизат на преден план. Но, може би, най-вече ги привлича идеята за безсмъртието, за опита и усещанията, които някой има от толкова дълго време. Комбинацията от всички тези неща е много магнетична. Представете си невероятно силно и красиво диво животно. Знаете, че ще ви убие, но в същото време ви привлича.


Но „Истинска кръв“ не е само секс и насилие. Срещнах хипотеза, че това е и филм за хомосексуалността, която е показана символично. Съгласен ли сте с това? Виждате ли символи във филма и какви?

Скарсгард: Всъщност нещата са само това, което е показано, другото е оставено  на публиката. Всеки вижда нещата по своему, разбира ги от своята гледна точка. Това е целта – всеки да намери, каквото търси. Наистина лентата не е само секс и насилие – има дълбочина на нещата, паралели с нашата действителност. Взаимоотношенията са съвсем реалистични, както и борбата на всеки за оцеляване. Включително и на гейовете, и на лесбийките. Не е ли така и в живота? Това му е хубавото на филма – можеш да седиш и просто да се наслаждаваш, а можеш да потърсиш и нещо по-дълбоко.

Участвате в доста секс сцени. Това притеснява ли ви?

 

Скарсгард: Не, обичам да съм гол, харесвам се. Ако голотата е оправдана, не може да става дума за притеснения.

Разкажете повече подробности за другите ви занимания и планове, извън снимките на филма. За  работата си с Лейди Гага например...

Скарсгард: Да работя с нея беше фантастично и много нетипично. Чувстваш се свободен, можеш да импровизираш, да направиш каквото си искаш. Чудесно е да работиш със звезда като нея. А когато разбрах, че в клипа ще се опитам да я убия, веднага приех. (смее се)  Онова, което най-много искам, е да се върна в Швеция. Доста време живея в Щатите, там работя и това ми харесва, но много обичам Стокхолм. В момента програмата ми е доста натоварена, защото   започваме снимките на четвъртия сезон на „Истинска кръв“.  Много се надявам, преди да отлетя за Лос Анджелис, да се прибера в Швеция, поне за един уикенд, да се видя със семейството си, с приятели. Това е нещо като миниваканция. Почти 7 месеца съм в Лос Анджелис, останалите прекарвам по пътя от едно  към друго място по света.


Разбрах, че сте  футболен запалянко...

Скарсгард: ...По футбола съм запален като луд. Способен съм да прелетя света, за да отида в Стокхолм в неделя, когато играе любимият ми отбор Хамарби, нищо че е във втора дивизия. Дори участвам в кампаниите за набиране на средства, с които поддържаме клуба.


 Как определяте стила си на обличане – повече американски, калифорнийски, повече европейски и шведски или ваш личен?

Скарсгард: Би ми се искало да е мой, личен. Харесвам шведските марки. А стилът ми е по-скоро европейски и шведски, отколкото калифорнийски и американски. Всичко, което предполага много ризи, костюми, диаманти и подобни аксесоари, е твърде силно за мен и не ми е по вкуса. Нямам личен стилист. Сам решавам как да се обличам. Не се чувствам комфортно, ако някой друг решава вместо мен или ми казва кое как да комбинирам. Избирам сам и водещото е да ми е удобно. Понякога купувам дрехите си, а понякога ги получавам безплатно. ( смее се)

 

Феновете останаха впечатлени от стайлинга ви на корицата на Rolling Stone, където бяхте облечени единствено в ... кръв. Каква е историята?

Скарсгард: Бях  много щастлив, когато ме поканиха да снимам корица за Rolling Stone, защото това беше моя детска мечта. Снимахме с дрехи, различни дрехи, но нормални, в продължение на 6 часа. След като свършихме, фотографът каза: „Направих илюстрациите, които се искат, но ми се иска да ви предложа и нещо по-нестандартно“. Сподели ни идеята си, като предупреди, че може би е твърде шантаво и може на издателите да им се стори твърде агресивно. Все пак решихме да го направим. После видях снимките и много ми хареса. Но не мислех, че и другите ще ги харесат и точно това ще ги изберат за корицата. Беше страхотно.


Зрителите ще имат възможноста да гледат новите епизоди от третия сезон на „Истинска кръв” по HBO от 19 ноември.

aвтор: Галина Чолакова (спец. пратеник на Санома Блясък, по покана на HBO Bulgaria)
снимки: HBO Bulgaria